Vápnik a horčík sú potrebné pre zdravý rast a ochranu kostí pred odvápnením, znižujú nervovo – svalovú dráždivosť a ovplyvňujú zrážanie krvi. Voda z verejného vodovodu je jednoduchý, každodenný zdroj vápnika a horčíka pre organizmus. Z hygienického hľadiska sú vápnik a horčík netoxické, naopak ich prítomnosť je vo vode žiadúca.
Zo zdravotného hľadiska je na pitie vhodnejšia tvrdšia voda. Štatisticky bolo preukázané, že v oblastiach s vyššou tvrdosťou vody je u obyvateľov menej kardiovaskulárnych chorôb.
celková tvrdosť vody (1) | °dH | mmol/l |
---|---|---|
voda veľmi mäkká | 0 až 4 | 0 až 0,72 |
voda mäkká | 4 až 8 | 0,72 až 1,43 |
voda stredne tvrdá | 8 až 12 | 1,43 až 2,14 |
voda dosť tvrdá | 12 až 18 | 2,14 až 3,21 |
voda tvrdá | 18 až 30 | 3,21 až 5,35 |
voda veľmi tvrdá | nad 30 | nad 5,35 |
(1) Hodnotenie podľa : Hydrochémie, Pavel Pitter, 4 aktualizované vydání, VŠCHT v Praze, 2009
°dH = stupeň nemecký
Prepočet tvrdosti vody
1 mmol/l = 5,6 dH°
1°dH = 0,1783 mmol/l
Odporúčaná tvrdosť pitnej vody:
Platná Vyhláška Ministerstva zdravotníctva SR uvádza ako odporúčanú hodnotu 1,1 až 5 mmol/l (6,16 – 28 °dH)
V priloženom dokumente Vám ponúkame údaje o tvrdosti vody v jednotlivých obciach okresov Žilina, Bytča, Čadca a Kysucké Nové Mesto.
Aktualizácia údajov: 29.04.2024